logo

•• Legislatívne podmienky predaja rýb ••

Požadiavky týkajúce sa výlovu, skladovania a spracovania rýb a obchodovania s nimi sú uvedené v príslušnej legislatíve:
nariadenie 852/2004/ES
nariadenie 853/2004/ES
vyhláška 425/2012


Živé sladkovodné ryby sa môžu umiestňovať na trh, ak:

  • sú bez zjavných patologických zmien a príznakov ochorenia, 
  • bez cudzích pachov,
  • bez deformácií, poranenia zasahujúceho do svaloviny alebo kostí hlavy,
  • bez mechanického poškodenia presahujúceho desať percent celkového povrchu tela ryby,
  • dosahujú predpísanú najnižšiu hmotnosť a najmenšie hodnoty výťažnosti, ktoré sú pre jednotlivé druhy rýb uvedené vo vyhláške 425/2012.


Ryby, ktoré uhynuli pred výlovom, okrem čerstvo udusených rýb, nemožno umiestňovať na trh na účely ľudskej spotreby, ani dodávať a používať na úpravu alebo spracovanie

Čerstvé ryby (a ostatní vodné živočíchy) sa môžu predávať v neupravenom stave alebo po úprave čistením, pitvaním alebo delením. Musia byť chladené, ale tak, aby nedošlo k zmrznutiu svaloviny. Teplota vhodná na uchovávanie čerstvých sladkovodných rýb je od mínus 1 °C do plus 5 °C, teplota čerstvých morských rýb a živočíchov od mínus 1 °C do 2 °C. Výrobky z rýb (údené, vyprážané, solené, marinované a polokonzervy) sa skladujú pri teplote v rozmedzí +1 °C až +8 °C. Chladená ryba vydrží „čerstvá“ asi 4 dny, ak je správne skladovaná v ľadovej drti.

Nebalené ryby a vodné živočíchy a výrobky sa nesmú vzájomne nepriaznivo ovplyvňovať pachmi.

Polotovary z rýb a vodných živočíchov je povolené predávať iba balené alebo  „zabalené“. Údené ryby vákuovo balené sa nesmú uvádzať do obehu nepitvané.  

Sú stanovené hygienické požiadavky pre zaobchádzanie s rybami na lodiach behom rybolovu.

Dovoz rýb z oblastí s výskytom škodlivín je zakázaný podľa aktuálnej situácie príslušnými rozhodnutiami ES.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...